Sevdiklerinizden biri öldüğünde ve tereke vasiyetname onayı sürecinden geçerken, banka hesaplarının hemen varislere geçeceğine dair yanlış bir kanı vardır. Bu doğru değil.
Banka hesapları, diğer varlıklarla aynı şekilde varlık olarak kabul edilir. Varlık envanterine eklenmeleri gerekir ve vasiyetname onayı süreci tamamlanıncaya kadar Varlık yararlanıcılarına ödenmez.
Merhumun emanet kasasına sahip olması halinde, bankalar, Varlık envanterine bunları da eklemek amacıyla kişisel temsilcinin bu kasayı görmesine izin verebilir ancak temsilci bu kasadan bir şey alamaz.
Aynısı banka hesapları için de geçerlidir. Banka, temsilcinin hesap bakiyesini görmesine izin verebilir ancak vasiyetname onay süreci tamamlanana kadar para çekmesine izin vermez. Bunun istisnası ortak hesaplardır; bu durumda hesapta adı geçen ikinci kişi zaten söz konusu hesaba erişebilir.
Örneğin, karı ve koca ortak bir vadesiz hesaba sahipse ve eşlerden biri vefat ederse, diğeri hesap dışında tutulamaz çünkü zaten onun hesabıdır aynı zamanda. Aynısı, başka bir kişiyle ortak bir hesap sahibi olabileceğiniz diğer durumlar için de geçerlidir.
Merhum bir şirketin veya limited şirketin % 100’üne sahip bir girişimciyse, hesap imzacısı olarak listelenen ek kişilerin olmaması halinde, kurumsal banka hesabı da vasiyetname onayı sürecine tabi olur.
Ek olarak, temsilci olarak merhumun “A” banka hesabı hakkında işlem yapmak için bankaya gittiğinizde, merhumun başka bir “B” hesabının olması halinde, bankalar ikinci hesabı yasal olarak size ifşa edemez. Bu nedenle, merhumun sahip olduğu tüm varlıkları keşfettiğinizden emin olana kadar, varlıkların özet tereke idaresine yönelik ek zaman ve çaba göstermek önemli olabilir.